Vi jobbar på med Don och Lovely, båda inridningshästarna. Vi jobbar de alltid mycket från marken innan vi sitter upp, det får hellre ta lite tid än att gå för snabbt fram.

Longering och mycket klapp, hopp och studs brevid hästen, drar i stiglädrena osv. Då blir de vana att det låter och rör sig. Sen hänger Johanna upp på sidan av hästen och jag håller i hennes ben så den mesta tyngden inte ligger på hästen första gångerna. En del hästar kan reagera på att man kommer upp en bit på sidan. När det fungerar så lyfter jag upp Johanna så hon kan hänga över sadeln och så går jag runt med hästen på en liten volt.

Fungerar det avslappnat och bra så tar hon foten i stigbygeln så det blir mera tryck i sadeln. Jag leder runt hästen och Johanna hänger. Så klappar hon den, rör på ben och armar. Om hästen är avspänd så ställer hon sig upp lite i stigbygeln så hon kommer upp över ryggen.

Nästa steg om hästen är avspänd är att svinga lite med armen över ryggen, halsen. Högerbenet som Johanna har löst svingar hon också fram och tillbaka, upp lite över korset osv. Såhär långt har vi nu kommit med Don och Lovely efter fyra gånger. Båda är otroligt snälla och lugna. De är med och varje nytt steg vill de nosa lite på Johanna. Lovely rycker till lite ibland med står eller går lugnt kvar.

Så snart kan Johanna sitta på dem för första gången. Vi jobbar lite till såhär först.

Don.

Lovely, som inte ser så vacker ut på den här bilden!!!